Hett samtalsämne världen om. Fredspriset till Barack Obama?






Rätt eller Fel
Detta är nog en fråga som dom flesta har ställt sig.
Det var väl lite tidigt att ge Obama fredspriset. Ett fredspris bör komma efter en längre tids insatser och uthållighet i arbetet för fred. Gärna kopplat till resultat. Bättre att vänta några år och se hur och om han fortsätter arbetet. Men det är inte första gången Norrmännen använder fredspriset för att "köpa kompisar".

Oavsett om Obama är rätt man för priset eller ej har detta beslutats alldeles för snabbt. Jämför med de andra Nobelpriserna: litteraturpriset får man efter större delen av en livstids arbete inom litteraturen, och fysik-, kemi- och medicinpriserna ofta för en upptäckt man gjorde ett decennium eller två tillbaka i tiden. Att ge Obama Nobelpriset såhär snabbt känns som att ge en författare priset samma år som han/hon kommer ut med sin första bok.
Det kan väl knappast ligga i nobelkommitténs intresse att förlöjliga priset och dess egentliga innebörd. Barack Obama krigar tufft i Afghanistan och skall kriga ännu mer med uppenbara mänskliga lidanden som följd. Fredspriset för honom är knappast motiverat än och priset håller på att politiseras vilket är ett kraftigt korrumperat slag mot den grundläggande idén av nobelpriset.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0